הקשבה אמיתית – מהי ולמה היא נדירה?
הקשבה היא חלק מהותי בכל תקשורת בין-אישית, אך דווקא בזוגיות – המקום שבו אנחנו זקוקים לתקשורת בריאה ואוהבת ביותר – היא לעיתים נעדרת או מתקיימת באופן שטחי. בניגוד למה שמקובל לחשוב, הקשבה אמיתית אינה רק להמתין בתור לדבר או לשמוע את הדברים שנאמרים, אלא זו יכולת לשים לב לרגשות שמאחורי המילים, להעניק לבן הזוג תחושה שהוא מובן ומתקבל, ולחזק את הקשר באמצעות תשומת לב אמיתית ואכפתיות. הקשבה איכותית נחשבת היום לאחת המיומנויות המורכבות יותר, כזו שמצריכה תרגול ונכונות להתמסר לתהליך עם בן או בת הזוג.
למרות הרצון הטוב, הקשבה אמיתית יכולה להיות מאתגרת בשל חסמים רגשיים ותרבותיים. הנה כמה מהחסמים הנפוצים:
- אוטומטיות ודפוסי תגובה – כאשר בן זוג מדבר, אנו נוטים לפעמים להגיב באופן אוטומטי או להפעיל דפוסי תגובה מוכנים מראש. פעמים רבות אנו עסוקים במחשבה על תגובתנו או בציפייה להזדמנות להשיב, במקום להקשיב באופן מלא.
- שיפוטיות ותפיסות מוקדמות – אחת הבעיות הגדולות ביותר בתקשורת היא חוסר היכולת לשים בצד שיפוטיות ותפיסות קודמות. כאשר אנו מקשיבים מתוך תחושה שאנחנו יודעים מה השני הולך לומר, אנו חוסמים אפשרות לחוויה רעננה של הבנת המילים והכוונה.
- תחושת עומס ומתח נפשי – זוגות רבים נתקלים בקושי להקשיב כאשר הם חשים עומס רגשי או לחצים חיצוניים, ולכן במצבים כאלה, היכולת להיות קשובים רגשית יורדת משמעותית, והם נוטים לייחס פחות חשיבות לתכנים שבן הזוג מנסה לשתף.
- הגנה עצמית ורצון להיות "צודק" – פעמים רבות כשמתרחש קונפליקט, ההקשבה משתבשת בשל רצון להגן על עמדתנו. במקום לנסות להבין את הצד השני, אנו משקיעים אנרגיה בהוכחת צדקתנו, וכך מאבדים את החיבור האמיתי.
כוחה של הקשבה בעומק הרגשי ובחיבור האינטימי
כאשר זוגות מתרגלים הקשבה אמיתית, הם מגלים שהיחסים ביניהם משתנים לעומק. הקשבה מקרבת יוצרת תחושה של אמון הדדי, מפחיתה כעסים ומונעת תסכולים מצטברים. הקשבה טובה מאפשרת לכל אחד מבני הזוג להרגיש שהוא יכול לשתף את עולמו הפנימי ויודע שבן הזוג יהיה שם כדי לקבל אותו ולהבין את חוויותיו, גם אם הן שונות מהשקפת עולמו.
הקשבה אמיתית לא רק מפחיתה מתחים, אלא גם מאפשרת לבני הזוג לצמוח מתוך ההבדלים ביניהם. כשהם מקשיבים זה לזה באמת, הם מרוויחים הזדמנות לשאוב השראה, ללמוד זה מזה ולהעשיר את חייהם המשותפים.
טכניקות פרקטיות להקשבה אפקטיבית
- התמקדות בבן הזוג – בזמן שיחה משמעותית, חשוב להניח את הטלפון בצד, להפסיק כל פעולה אחרת ולתת תשומת לב מלאה לבן הזוג, שפת הגוף צריכה לשדר זמינות ופתיחות.
- שיקוף רגשי – כאשר בן הזוג משתף תחושות או מחשבות, חשוב לנסות לשקף את התחושות שלו במילים ("אתה מרגיש ש…"), ולא להגיב מיידית. הדבר מסייע להראות לבן הזוג שהמסר שלו עבר ושאתם באמת איתו.
- שאלות פתוחות ומתעניינות – שאילת שאלות שמזמינות הרחבה על התחושות והרגשות במקום תשובות קצרות שמראות לבן הזוג חוסר חשיבות וטרחנות, הכוונה לשאילת שאלות כמו "מה בדיוק הרגשת?", "איך זה השפיע עליך?" הן מראות עניין אמיתי בתוכן השיחה.
- שהייה ונשימות לפני תגובה – מרווחים של שקט לאחר שבן הזוג סיים לדבר מאפשרים לנו לעבד את הדברים ולהגיב בצורה מחושבת ורגועה יותר וגם להראות חשיבות ומשקל לדבריו.
- התייחסות לכוונה מאחורי המילים – במקום להתרכז במילים המדויקות או בטון שנשמעו, ננסה להבין את הכוונה הרגשית שמאחורי הדברים, ונקבל אותם מתוך אמפתיה ואכפתיות.
אמנות ההקשבה כבסיס לקשר אוהב ויציב
הקשבה אמיתית היא מיומנות שמעצימה ומחזקת את הבסיס של כל מערכת יחסים זוגית. היכולת לשים את עצמנו בצד לרגע ולהתמסר להקשבה מלאה מאפשרת לזוגות לבנות מערכת יחסים יציבה ואוהבת יותר, ולהרגיש שכל אחד מהם מוערך ונשמע, בעידן שבו הסחות הדעת רבות כל כך, ההקשבה היא מתנה יקרה לזוגיות, כי ברגע שאנו לומדים להקשיב באופן אמיתי, אנו לא רק תומכים בבן הזוג אלא גם מעניקים לעצמנו ולזוגיות שלנו מרחב לצמיחה, הבנה והעמקה של הקשר האינטימי.